Algemene voorwaarden Booknext

Versie geldig vanaf 5 februari 2024

Booknext zorgt voor de bemiddeling tussen koper en verkoper, maar is geen contractspartij in de koopovereenkomst, die door deze bemiddeling eventueel tot stand komt. Booknext kan dan ook niet aansprakelijk worden gehouden voor enige tekortkoming van koper en/of verkoper in de nakoming van deze koopovereenkomst.

1. Korte uitleg over Booknext

Booknext is een marktplaats waar tweedehands boeken worden aangeboden. Nadat een verkoper akkoord is gegaan met een bod, betaalt de koper via iDeal aan Booknext. Uiterlijk twee weken na verzending, ontvangt de verkoper een betaling van zijn verzonden boeken. Het is belangrijk om te weten dat je meestal een boek koopt van een particuliere verkoper. Hierdoor zijn een aantal zaken zoals recht van retour niet hetzelfde als een webwinkel. Omdat je afhankelijk bent van die verkoper, kunnen we ook niet garanderen dat je het gekochte boek altijd zal ontvangen. Mocht je een boek niet ontvangen, dan krijg je je betaling terug.

2. Bieden

Het doen van een bod is helemaal vrijblijvend. Als bieder kan je het bod op elk gewenst moment ongedaan maken. Op het moment dat een verkoper een bod accepteert is er een match. Zelfs dan is het nog mogelijk de match af te breken, maar alleen als een boek niet verzonden is. Mocht een koper de match afbreken nadat de boeken al verzonden zijn, dan zijn de kosten voor de retourzending en de verzendkosten die de verkoper heeft gemaakt voor rekening van de koper.

3. Betalen

Betalen is alleen mogelijk via iDeal. Op deze manier is de betaling direct verwerkt. Wij maken gebruik van een betaaldienstverlener zodat de financiele risico's zijn afgedekt.

4. Verkopen

Na het aanbieden van je boeken, kan er geboden worden op je boeken. Een bod blijft een aantal dagen staan. Wacht dus niet te lang met reageren. Na acceptatie van het bod vragen we de koper de match te betalen. Na betaling vragen we de verkoper om de bestelling te verzenden. Als een koper direct de vraagprijs wil betalen, dan slaan we het biedingsproces over en heeft de verkoper het boek direct verkocht en krijgt deze direct de vraag om het boek te verzenden.

5. Verzenden

Als verkoper bepaal je zelf hoe je een verkocht boek wil verzenden, wel altijd naar het huisadres van je koper, tenzij jullie hier in goed overleg andere afspraken over hebben gemaakt, zoals verzending naar een PostNL of DHL locatie.

Boeken die niet te dik zijn en nog in een pakket passen dat maximaal 3.2cm dik is, mogen als brievenbuspakket verzonden worden. Is je pakket dikker, dan kan je het alleen als (PostNL) pakket verzenden.

Een koper heeft altijd het recht om een bestelling terug te sturen. Vanuit Booknext wordt hiervoor een verzendlabel beschikbaar gesteld.

Een enkele keer komt het voor dat een bestelling kwijtraakt bij de post. Hiervoor staat Booknext garant wanneer je als verkoper kan aantonen dat het boek verzonden is.

6. Ontvangen, controleren en afronden

Als koper vragen we je om je ontvangen match of bestelling te controleren. Is er iets niet goed, mist er een boek in je match, voldoet het boek niet aan je verwachtingen, had je een inlogcode verwacht of heb je het verkeerde boek gekregen? Zet dan de match ‘on hold’. Dan betalen wij de verkoper nog niet uit. Neem direct contact met ons op, zodat wij je verder kunnen helpen. Wanneer je als koper de ontvangst hebt bevestigd, gaan wij een match afronden. Hierna is het niet meer mogelijk om een boek terug te sturen. Kijk dus goed of het boek helemaal naar wens is. Hebben we twee weken na de verzenddatum niets van een koper gehoord, dan gaan we een match ook afronden. Hierna kan je dus geen verzoek meer doen om een boek terug te sturen.

7. Retour

Een koper heeft altijd het recht om een bestelling terug te sturen. Binnen 14 dagen na ontvangst bij de koper moet het boek retour zijn bij de verkoper. Wanneer een koper de verzending terugstuurt, ontvangt de verkoper uiteraard geen uitbetaling. De koper ontvangt zijn volledige betaling terug nadat de verkoper zijn boeken weer terug heeft. De verzendkosten van een retourzending voor een tweedehands boek zijn voor Booknext. Voor nieuwe boeken zijn de verzendkosten voor een retourzending voor kosten van de koper. Gebruik je als verkoper een Booknext label voor het verzenden van een boek, dan verrekenen we deze kosten bij een retourzending niet. Gebruik je geen Booknextlabel, dan zijn de verzendkosten voor jouw rekening. Je kunt je boek niet meer terugsturen als de match al is afgerond en uitbetaald aan de verkoper. Voor nieuwe boeken heb je 14 dagen de tijd om de retourzending te melden bij Booknext en het boek terug te sturen.

8. Pakket kwijt

Een enkele keer raakt een bestelling kwijt bij de post. De verzender dient dan een verzoek in bij PostNL om het pakket te traceren. Wanneer je als verkoper een label hebt gekocht bij Booknext, doen wij dit onderzoek voor jou. Heb jij zelf een label gekocht bij een PostNL punt, dan kan jij als verzender het onderzoek opstarten.

9. Account deactiveren

Booknext mag een account deactiveren wanneer hier aanleiding toe is. Zo wordt het account van een verkoper gedeactiveerd als deze niet binnen 10 dagen een match verzend. De 10 dagen gaan in op het moment van betaling.

10. Informatieverplichtingen voor Verkopers

Alle verkopers dienen hun rechtstitel(zakelijk of particulier) en persoonlijke (contact)gegevens of bedrijfsgegevens correct door te geven en ervoor te zorgen dat deze juist en actueel zijn. Zijn er wettelijke (informatie)verplichtingen van toepassing, dan moet de Verkoper zich daaraan houden. Is Booknext wettelijk verplicht de Verkoper te identificeren of aanvullende informatie op te vragen, bijvoorbeeld vanwege belastingwetgeving, dan is de Verkoper verplicht de informatie onmiddelijk te verstrekken.