Bol.com stopt met verkoop tweedehands spullen door particulieren
Bol.com stopt met de verkoop door particulieren. Tienduizenden mensen die via het platform van de webwinkel tweedehands spullen verkopen, moeten vanaf mei op zoek naar een andere plek.
‘We zullen je missen als particuliere verkoper.’ Met die mededeling worden verkopers die af en toe tweedehands spulletjes aanbieden op Bol.com, bedankt voor hun jarenlange klandizie. De grootste webwinkel van ons land, die vorig jaar een recordomzet boekte van 4,3 miljard euro, wil geen particulieren meer op zijn snel uitdijende verkoopplatform.
“De particuliere verkoop draait op een ander systeem dan onze zakelijke verkopen,” zegt een woordvoerder. “Binnen de groep particulieren verschilt het aantal verkochte artikelen enorm, van één artikel tot enkele duizenden per jaar. Dat vergt onderhoud, daar zit een team op, daar maken we kosten voor. We hebben besloten daarmee op te houden en ons te concentreren op de zakelijke verkoop.”
Bol stelde in april 2007 haar webwinkel open voor particuliere tweedehandsverkopers, die boeken, cd’s en dvd’s tegen een commissie van 15 procent konden slijten. Bol deed dat in een poging om Marktplaats en diens eigenaar Ebay de pas af te snijden. Particulieren konden er alleen tweedehands boeken, cd’s, dvd’s en games verkopen. Van elke verkoop houdt Bol één euro en 15 procent van de verkoopprijs in.
Gouden tijden
De verbanning komt op het moment dat Bol.com − en de externe verkopers die via het bedrijf handelen − vanwege de coronacrisis gouden tijden beleven. De webdochter van Albert Heijnmoeder Ahold Delhaize, verwachtte in 2020 3,5 miljard omzet uit consumentenverkopen, maar dat viel vanwege de coronalockdowns 700 miljoen euro hoger uit. Voor dit jaar wordt gerekend op meer dan vijf miljard euro omzet.
Een minderheid daarvan wordt door Bol zelf gemaakt. “We zijn maar één van de aanbieders op ons eigen platform,” zegt de woordvoerder. “Inmiddels komt meer dan 60 procent van de verkopen van externe ondernemers.”
Vanwege corona explodeerde ook het aantal professionele verkopers, van 26.000 eind 2019 tot 41.000 nu. Voor particulieren lijkt daarom geen plaats meer te zijn. Bol wil geen exacte cijfers geven, maar spreekt van tienduizenden particulieren die vorig jaar ten minste één artikel verkochten.
Volgens de woordvoerder heeft de enorme stijging van het aantal zakelijke ondernemers − en de bijbehorende extra ondersteuning die dat vergt − niets met dat besluit te maken. “Los van die groei hebben we besloten om ons op de zakelijke aanbieders te focussen. Dat heeft niets met corona te maken.”
Teleurgesteld
Ze kan zich voorstellen dat particuliere verkopers teleurgesteld zijn. “Maar er zijn voldoende andere marktplaatsen voor particulieren en verkopers van tweedehands spullen als Marktplaats, Boekenbalie of Studystore.” Bol wil grote particuliere verkopers overhalen om te blijven. “In principe kan iedereen met een kvk-nummer zakelijke verkoper worden. We benaderen grote particuliere verkopers daarover ook actief.”
Marktplaats, dat maandelijks acht miljoen bezoekers trekt, is blij met de aanbeveling van de concurrent. “Particuliere verkopers die nu niet meer bij Bol.com terecht kunnen voor het verkopen van hun tweedehandsspullen zullen nu naar andere platforms kijken om hun spullen te verkopen,” aldus Maaike Veeling. “Daar zullen wij, als grootste platform, zeker tussen zitten. Ze zijn welkom.”
Uiteraard helpen wij de verkopers van bol.com graag om hun boeken nu te gaan verkopen bij Booknext
https://www.booknext.nl/bol.com-tweedehands-boeken-stap-nu-over-naar-booknext