Corona Quarantaine doel: Ruim je boekenkast op!

Nu je wat meer thuis moet zitten valt het waarschijnlijk ook heel erg op dat je veel spullen in huis hebt. Heel veel spullen. Spullen die je elke keer weer op moet ruimen, omdat je anders niet met je hele gezin kunt thuiswerken. Of omdat je alweer bent gestruikeld over speelgoed/laptopkabels etc. Tijd om het eens grondig aan te pakken. Tijd om ruimte te maken. En waar kan dat heel goed? Juist, in de boekenkast. 

Volgens de Marie Kondo methode zou je idealiter maar een stuk of 30 boeken in huis hebben. Als echte boekenfan kan ik dat natuurlijk niet aanraden, maar het is wellicht wel een aantal om naar te streven. 

Je kunt het opruimen van je boeken op verschillende manier aanpakken.

De Marie Kondo methode
Verzamel alle boeken in huis en leg ze op een grote hoop. Bekijk dan per boek: ‘does i spark joy’. Aan sommige boeken heb je een herinnering. Omdat je ze op vakantie gekocht hebt. Omdat het verhaal je aanspreekt. Omdat het boek een mooie voorkant heeft. Die boeken die bewaar je. De rest gaat we. 

Cumulatief opruimen
De eerste dag zoek je 1 boek uit die je weg doet. De tweede dag 2 boeken. De derde dag ruim je 3 boeken op. Deze methode kost wat meer tijd. Maar na een week heb je toch al mooi 28 boeken opgeruimd. En ze zeggen dat het ook steeds makkelijk wordt om iets op te ruimen. 

Per plank of per vakje
Is de Marie Kondo methode iets te drastisch? En de cumulatieve methode duurt te lang? Kies dan voor de middenvorm en doe elke dag een plank of een vakje in je boekenkast. 

Vragen die je jezelf kan stellen bij het opruimen van je boeken:

  • Heb ik dit boek al gelezen?
  • Wil ik dit boek (nog een keer) lezen?
  • Heb ik een herinnering aan dit boek? 
  • Kreeg ik dit boek van iemand kado? 
  • Is er iemand anders die ik blij kan maken met dit boek. 


Boeken uitgezocht?
Zet ze dan nu direct te koop met de Booknext app. Daarmee scan je de barcode van de boeken en zoeken wij de relevante gegevens van het boek erbij. We geven je zelfs een verkoopprijssuggestie, die je naar hartelust kan aanpassen. Upload je aanbod en voila: je boeken staan te koop en je gaat iemand anders heel blij maken met jouw tweedehands boeken. 

Door Marianne op 29 maart 2020