Je boeken tweedehands kopen: duurzaam bezig

Door Marianne op 29 maart 2020

Hoe vaak herlees jij een boek? Sommige boeken bewaar je voor je leven en lees je vaker. Maar de kans is heel groot dat er diverse boeken in je kast staan die je maar 1 keer hebt gelezen. En die je niet weer gaat lezen. Die boeken zien er vaak nog prima uit. En waarschijnlijk zou jij er geen moeite mee hebben om dat boek aan iemand anders door te geven. Dus waarom ook niet een tweedehands boek kopen? Bijvoorbeeld ‘de meeste mensen deugen’. Staat al meer dan een jaar in de bestseller top 60.  Grote kans dat jij het boek in huis hebt of denkt dat je dit nu toch eens moet gaan lezen. Sla je slag en koop het boek tweedehands. Dan ben je duurzaam bezig!

Een groot voordeel van duurzaamheid: goedkope boeken
Laten we maar direct to the point komen: tweedehands boeken zijn goedkoper dan nieuwe boeken. Hoe hoog die korting is? Hangt natuurlijk een beetje van het boek af. En hou er ook rekening mee dat je wel verzendkosten moet betalen voor een tweedehands boek. Hoe duurder het boek, hoe meer je er op kan besparen. 

Save the trees: koop tweedehands boeken!
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er jaarlijks 30 miljoen bomen nodig zijn om alle boeken in Amerika te produceren. Een deel van de boeken wordt vernietigd omdat ze niet verkocht worden. Jaarlijks wordt er voor 10 miljoen bomen 'teveel' geproduceerd. En wist je dat de papierindustie een van de grootste gebruikers is van fossiele brandstoffen? Ook is er veel water nodig om van bomen papier te maken: 2 tot 13 liter water voor een A4 tje. (Bron) Deze brandstoffen worden steeds schaarser. Dus hoe minder er geproduceerd hoeft te worden, hoe beter. Daarnaast stoot de papierindustrie ook nog eens meer CO2 uit dan de luchtvaart. En dat vinden wij best schokkend om te lezen. Door tweedehands boeken te kopen, belast je het milieu minder. 

Lees boeken opnieuw
Elk jaar worden honderdduizenden nieuwe boeken uitgegeven en gekocht. En elk jaar worden duizenden gebruikte boeken gewoon weggegooid. En dat terwijl ze prima nog meerdere keren gelezen kunnen worden. 

Dit kan jij doen
Door een boek vaker te gebruiken en door te geven of verkopen, verminder je de ecologische voetafdruk per boek. Dus zoek welke boeken jij tweedehands kan vinden. Elk boek verdient een tweede leven. 


Booknext = duurzaam
Als bedrijf staan we voor duurzaamheid. Het grootste deel van ons woon-werk verkeer is met de fiets (en we werken veel vanuit huis). Dienstreizen doen we met de trein. En koop je een boek uit onze boekenkast, dan sturen we die in eerder gebruikt verpakkingsmateriaal naar je toe. En ons product: tweedehands boeken draagt bij aan de circulaire economie. 

Ga jij ook voor duurzaam?